2013 m. birželio 15 d., šeštadienis

Dekoratyvinis raudonlapis lazdynas

Raudonlapis lazdynas išsiskiria savo raudonais lapais. Vasaros pabaigoje lapeliai tampa vis žalesni. Nors šitie du lazdynai duoda ne kultūrintus riešutus, tačiau riešutų kiekis būna nemažas. 2011 metais tuomet abu dešimtmečiai riešutai kartu davė apie 1.5 kg riešutų, 2012 apie 2.5 kg. Abiejų lazdynų aukštis šiuo metu yra apie 3-3.5 metro. Kekėse dažniausiai būna apie 3-5 riešutus. Nors patys riešutai nėra dideli, lukštas nėra storas, tačiau patys riešutai labai saldaus, skanaus skonio. 2012 metais buvo nemažai straubliukų, kurie išgraužia skylutes vaisiui esant mažam, o tuomet vaisiams prinokus kevale matoma skylutė, tačiau paties riešuto nebūna. Tokiu atveju galima vasaros viduryje, liepos mėnesį, kai jau riešutai susiformavę, lazdyno šakas papurtyti, tuomet pažeistieji riešutai atsidurs ant žemės. Juos reiktų surinkti ir sunaikinti, kol straubliukai vėl nepasiekė riešutų. Straubliukai taip pat puikiai peržiemoja, tad riešutus palikus ant žemės, kitais metais "svečiai" vėl užsuks pasmaguriauti.
Raudonlapiai duoda mažus, tačiau saldokus riešutus. Šitie lazdynai puikiai tinka dekoratyvinei tvorai. Šitokia lapų spalva birželio mėnesio pradžioj.
Šita balta kirmėlaitė labai mėgsta riešutus. Tai straubliuko lerva.
Jeigu riešuto kevale matoma tokia skylutė, tai reiškia, kad straubliukas jau papietavo.
Norint gauti kuo daugiau riešutų, rekomenduojama palikti 5-9 šakas. Šiuo metu yra apie 6-7 storesnės šakos. Kai kurios šakelės palinkusios, palūžusios, jas jau reikia nugenėti. Dar 2-3 ataugas palieku augti, norriu nugenėti dvi storesnes šakas, kurios sulinkusios, nepatogios. Genėdamas šakas ir augindamas dvi ataugas planuoju iš lazdynų šakų padaryti V formos krūmą. Tokiu atveju riešutus paprasta rinkti, šakas paprasta prilenkti, taip pat pavasarį paprasta nugenėti atžalas. Šito lazdyno atžalos pavasarį taip pat buvo nugenėtos.
Šito lazdyno forma šiek tiek primena raidę V. Puiku, jei pavyksta suformuoti tokios formos krūmą. Ataugos nugenėtos, kad nevogtų energijos iš vaisių.

4 komentarai:

  1. Matomose nuotraukose tikrai ne 'Red Majestic'. Ši dektratyvinė veislė pasižymi raitytomis šakomis ir raitytais lapais, lygiai taip pat kaip 'Contorta', tik pastaroji žaliais lapais.
    Taigi, derėtų pervadinti matomus krūmus į nežinomą veislę.
    Į klausimą atpažinti raudonlapę veislę šiame forume: http://www.rojaussodai.lt/forumas/viewtopic.php?f=163&t=7896&start=45
    atsakiau taip:
    Be morfologinio mokslinio tyrimo / genetinio palyginimo, pasakyti tikslų veislės pavadinimą yra neįmanoma, todėl spėjimų net negali būti. Toks krūmas moksliniu požiūriu, galėtų būti tyrimų objektu, o mėgėjiškame lygmenyje, tiesiog bevardis.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū, kad pataisei. O kurios lazdynų rūšys yra raudonalapės? Ar tai tik dvi rūšys 'Red Majestic' ir 'Fuscorubra'?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Raudonlapių veislių yra nemažai, tiek dekoratyvinių, tiek kultūrinių. Dauguma tai c.maxima ir tarprūšiniai hibridai.
    Veislės ir rūšys yra skirtingi dalykai. Jų painioti nevalia. Rūšys, t.y. natūraliai gamtoje randami augalai, o veislės - tai žmogaus ilgametės selekcijos vaisiai, ar natūraliai gamtoje atrastos mutacijos.

    AtsakytiPanaikinti