2013 m. birželio 15 d., šeštadienis

Dekoratyvinis raudonlapis lazdynas

Raudonlapis lazdynas išsiskiria savo raudonais lapais. Vasaros pabaigoje lapeliai tampa vis žalesni. Nors šitie du lazdynai duoda ne kultūrintus riešutus, tačiau riešutų kiekis būna nemažas. 2011 metais tuomet abu dešimtmečiai riešutai kartu davė apie 1.5 kg riešutų, 2012 apie 2.5 kg. Abiejų lazdynų aukštis šiuo metu yra apie 3-3.5 metro. Kekėse dažniausiai būna apie 3-5 riešutus. Nors patys riešutai nėra dideli, lukštas nėra storas, tačiau patys riešutai labai saldaus, skanaus skonio. 2012 metais buvo nemažai straubliukų, kurie išgraužia skylutes vaisiui esant mažam, o tuomet vaisiams prinokus kevale matoma skylutė, tačiau paties riešuto nebūna. Tokiu atveju galima vasaros viduryje, liepos mėnesį, kai jau riešutai susiformavę, lazdyno šakas papurtyti, tuomet pažeistieji riešutai atsidurs ant žemės. Juos reiktų surinkti ir sunaikinti, kol straubliukai vėl nepasiekė riešutų. Straubliukai taip pat puikiai peržiemoja, tad riešutus palikus ant žemės, kitais metais "svečiai" vėl užsuks pasmaguriauti.
Raudonlapiai duoda mažus, tačiau saldokus riešutus. Šitie lazdynai puikiai tinka dekoratyvinei tvorai. Šitokia lapų spalva birželio mėnesio pradžioj.
Šita balta kirmėlaitė labai mėgsta riešutus. Tai straubliuko lerva.
Jeigu riešuto kevale matoma tokia skylutė, tai reiškia, kad straubliukas jau papietavo.
Norint gauti kuo daugiau riešutų, rekomenduojama palikti 5-9 šakas. Šiuo metu yra apie 6-7 storesnės šakos. Kai kurios šakelės palinkusios, palūžusios, jas jau reikia nugenėti. Dar 2-3 ataugas palieku augti, norriu nugenėti dvi storesnes šakas, kurios sulinkusios, nepatogios. Genėdamas šakas ir augindamas dvi ataugas planuoju iš lazdynų šakų padaryti V formos krūmą. Tokiu atveju riešutus paprasta rinkti, šakas paprasta prilenkti, taip pat pavasarį paprasta nugenėti atžalas. Šito lazdyno atžalos pavasarį taip pat buvo nugenėtos.
Šito lazdyno forma šiek tiek primena raidę V. Puiku, jei pavyksta suformuoti tokios formos krūmą. Ataugos nugenėtos, kad nevogtų energijos iš vaisių.

2013 m. birželio 13 d., ketvirtadienis

Riešutų dauginimas sėklomis

Riešutus galima dauginti auginiais, atžalomis, sėklomis ir atlankomis. Pats patikimiausias būdas dauginti lazdynus yra atlankos ir atžalos. Atžalos atkertamos nuo krūmo, jos dauginasi šaknimis kaip avietės. Vienmetės arba dvimetės ataugos prilenkiamos prie žemės, stiebelis šiek tiek įrėžiamas, kad greičiau prasidėtų šaknijimosi procesas, likęs, iš žemės išlindęs stiebelis, pritvirtinamas prie stiebo. Dauginant atlankomis lazdynas nepraranda motininių savybių, o tai reiškia, kad atlanka paveldi lygiai tokią pačią genetiką kaip ir motininis augalas, todėl riešutai būna tokie patys. Galiausiai po dvejų metų įsišaknijusi atlanka atkertama nuo krūmo ir persodinama į kitą vietą. Lazdynas vaisius turėtų pradėti duoti po 4-5 metų. Dauginant riešutais, sudygsta maždaug pusė riešutų, tačiau tai nereiškia, kad išaugę riešutai bus lygiai tokie patys kaip ir motininiame lazdyne. Tokiu atveju tai labiau loterija, niekas negaranduotas, kad gaus lygiai tokį patį stambiavaisį riešutą. Bandžiau keletą tūkstančių riešutų sodinti į žemę. Vieną kartą riešutai buvo pirkti iš eilinio turgaus prekybininko, kuris riešutus atsivežė iš Lenkijos. Kitą kartą tai buvo savieji riešutai. Pirktinius riešutus atrinkau tuos, kurie buvo pailgesni, didesnio branduolio. Įtariu, kad tai buvo Halės milžinai. Sudygo pilnas laukas riešutų. Riešutai buvo susodinti apie 5 -8 centimetrų gylyje, maždaug kas 15 cm. Riešutai sodinti gruodžio 2 dieną. Dalies sodintų riešutų stiebeliai pasirodė lygiai po pusės metų, birželio 2 dieną, buvo apie 4-8 centimetrų aukščio. Dalis tų pačių riešutų sudygo po pusantrų metų, gegužės viduryje, buvo taip pat apie 4-8 centimetrų aukščio. Pradygusius stiebelius kiekvieną savaitę apravėdavau, apdėdavau šiaudais, žolėmis. Savo užaugintuosius riešutus sukišęs į žemę, sulaukiau raudonlapių ir žalialapių sodinukų, nors sėklos buvo rinktos nuo 'Red Majestic' riešuto. Tai paliudyja, kad riešutas nebūnai įgauna motininio augalo savybes. Sodinti riešutai riešutukus pradeda duoti maždaug po 7-10 metų. Taigi sėjant atlankas sutaupomi 2-4 metai.
Šiuo metu apie šimtas iš riešutų augintų sodinukų atrodo šitaip. Šie sodinukai yra apie 30-40 cm aukščio. Nuotraukoje jiems vieneri metai.
Šitoje nuotraukoje dešinėje matyti jau vienmetis sodinukas, aukštis apie 35 cm, o šiek tiek kairiau tik prie porą mėnesių iš riešuto "išsiritęs" sodinukas.

Kai kuriuos riešutus buvau sodinęs į vazonus eksperimento vardan. Jų tikrai nesuvalgė pelės, tačiau žemėn buvusius riešutus pelės tikrai ragavo: vietomis mėtėsi lukštai.
Pastarasis riešutas jau trimetis. Dviejų metų sodinukas buvo įkastas į žemę. Dabar aukštis siekia apie 1 metrą. Lapeliai šiek tiek pageltonavę, pardavėjas taip pat buvo išauginęs juos iš riešuto. Šiek tiek geltonuojantys lapeliai bei jų forma sako, kad tai 'Aurea' riešutai.

Lazdynų išvaizda

Lazdynų riešutai, lapų forma ir laja skiriasi.
 
'Boliverio stebuklo' riešutai pailgi, ganėtinai plono lukšto. Pirmojoje nuotraukėlėje kevalukią apgraužė erkutės.
'Kadetten Zellernuss' forma šiek tiek ovalesnė. Pirmesnėje nuotraukoje lazdyno lapeliai aprudavę. Panašu, kad tai antraknozė.
'Pamiat Akademika Jablokova' kiautas išsiskiria savo spalva. Lygiai tokie patys rudi, rausvi būna ir 'Red Majestic' ir 'Fuscocubra' riešutai.
'Pervenec' gražiai sukibę kekėje.

'Sirena' riešutai išsiskiria raudonais lapeliais. Vasaros pradžioje laja būna tamsiai raudona, vasaros pabaigon lapeliai pradeda įgauti žalsvesnį atspalvį. 'Sirena' puikiai tinka ne tik dekoratyviniams tikslams, bet duoda ir stambiavaisius riešutus.
p.s. Ačiū Tautvilui už nuotraukas
 
 

Apie lazdynus

Čionai stengsimės pasidalinti savo patirtimi ir žiniomis auginant lazdynus.